Translate

четвъртък, 2 юли 2015 г.

Пещера Снежанка

Снежанка е пещера в България, използвана още по времето на траките. Тя е разположена в гориста планинска местност в Родопите между градовете Батак и Пещера, на около 5 км от гр. Пещера. Открита е през 1961 година от туристи, след което е обявена за природна забележителност и е благоустроена. "Перлата на Родопите" е характерна със своите сталактити, сталагмити и сталактони, образуващи изумителни форми, способни да развихрят и най-слабото въображение.


Дългата 145 метра пещера, висока на места до 12 метра, приютява 4 вида прилепи. Това е причината през студените месеци снимането в пещерата да е забранено, затова желаещите да снимат вътре е хубаво предварително да се информират дали това би било възможно. Също така е желателно да се информирате за пътната обстановка, понеже в района има активно свлачище и желаещите да прекосят цялата асфалтова отсечка (2-3 км) с автомобил, може да останат разочаровани. 


Като изключим това, мястото е сравнително достъпно и добре обозначено.


Това представлява отбивката от главния път, след което се прекосява малко мостче.


След като се запознаете с работното време и картата на местността,



започва изкачване по зигзагообразен тесен асфалтов път,


от който се открива красива панорама.


След около 2,5 км ще ви се наложи да оставите автомобила и да поемете по стръмна (за нетрениран турист) 830-метрова пътека, която според указанията може да бъде преодоляна за 25 минути. В интерес на истината, успяхме да се съберем в това време (слизайки).




И докато умората никак не е малка, природата поднася своето успокоение.


Ето, че стигнахме - живи и здрави :)


И тук е моментът да кажа, че от тук могат да бъдат закупени сувенири и кафе, но не и вода (по разбираеми причини), затова е желателно да имате необходимия запас от провизии.
Починахме си на обособените за целта места и вече сме на на прага на един от 100-те Национални туристически обекта в България.


Тесният вход със стръмна стълба умело заблуждава и разколебава посетителите, които влизат за пръв път, но веднага след като бъдат изминати тези два метра, човек попада в страната на приказките.















Благоустрояването на пещерата е съобразено с нейните обитатели, поставено е студено LED осветление, за да не се променя вътрешната температура и да се запазят естествените процеси.
Залата на "Снежанка" е (поне според мен) най-красивата зала в пещерата. В нея се намира пещерна форма, наподобяваща приказната героиня, откъдето и самата пещера е получила името си.


Както винаги в своите блогове, ще се опитам да запазя любопитството ви и да провокирам желанието ви лично да изпитате това незабравимо преживяване и да създадете свои спомени, затова, моля ви, не се сърдете, че снимката не е на фокус.
След като излязохме от страната на приказките, време е да стъпим здраво на земята.


Природата отново ще донесе своето успокоение, така че слизането няма да се усети, дори автомобилът ви да е на около 3,5 км, както беше в нашия случай :)



Карта на местоположението:

В случай, че този блог ти е харесал, моля заповядай на друга Фотообиколка. Благодаря!

Бъдете креативни:




Текстът и снимките в този блог са авторски и са собственост на Денислав Методиев. Желаещите да използват снимките следва да се съобразяват със Законът за авторското право - да посочват автора и да предоставят активен линк към блога phototour-snejanka.blogspot.com .
Благодаря за разбирането!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.